Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med en zon för hela Uppland

Nästa år blir Region Uppsala en enda zon för enkelbiljetter.

Nu är det klart att hela Region Uppsala blir en enda zon i kollektivtrafiken, samtidigt som antalet varianter av enkelbiljett reduceras till två: en till ordinarie pris och en med rabatterat pris för pensionärer, ungdomar och studenter. Beslutet har nu klubbats av politikerna i regionfullmäktige och innebär att den som köper en enkelbiljett betalar för att resa i 75 minuter oavsett hur långt och vart i länet man reser.

Från och med 22 januari 2024 kostar en ordinarie enkelbiljett 39 kronor och en 30-dagarsbiljett 1030 kronor. Idag finns fem zoner.

Den nya prismodellen möjliggör samtidigt utveckling av smidiga biljett- och betallösningar, såsom att blippa sitt betalkort på bussen.

– Det ska vara enkelt att göra rätt. 78 olika biljettlösningar blir till en, vilket ökar tillgängligheten för resenärerna och minskar onödig administration för bussförarna och andra medarbetare hos UL. Dagens beslut innebär att det nya systemet blir fullt finansierat, säger Cecilia Linder (M) ordförande i trafik- och utvecklingsnämnden.

Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden i regionen fattar under hösten beslut om priset på övriga biljetter. Priset för biljetter som är länsöverskridande fattas tillsammans med SL, X-trafik och VL.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)