Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Satsning på kvinnor från Luleå Lokaltrafik

äger Sirpa Jacobsson, HR-chef vid LLT: Det här underlättar vardagen för våra kvinnliga förare. Foto: LLT.

Kommunägda Luleå Lokaltrafik, LLT, gör nu en satsning för att underlätta vardagen för sina kvinnliga bussförare och andra kvinnliga medarbetare. Via automater erbjuds samtliga kvinnliga förare gratis mensskydd. Samtidigt bidrar satsningen till att mensskydd blir billigare för skolor att köpa in och ska bidra till att ta bort alla tabun kring mens.

LLT har inlett ett samarbete med RedLocker och ska montera automater med mensskydd på alla Luleås ändhållplatstoaletter och på alla övriga toaletter inom LLT:s verksamheter. Enligt LLT är företaget första bussföretag i landet med ett sådant samarbete. Idag är en tredjedel av Sveriges största företag anslutna till RedLocker och nära hälften av landets gymnasieskolor.

RedLockers koncept innebär att ju fler företag som ansluter sig desto lägre kostnader blir det för skolorna att köpa in mensskydd till sina toaletter.

– Det här kommer att underlätta vardagen för våra kvinnliga förare samtidigt som vi gör samhällsnytta. För vår del är det också rätt i tid eftersom vi just nu satsar på att få fler kvinnor att söka sig till bussföraryrket. Det känns också väldigt bra att få vara en del av ett initiativ som lyfter ett viktigt ämne, säger Sirpa Jacobsson, HR-chef vid LLT.

– Vi från facket Kommunal tycker satsningen med fria mensskydd för tjejer är bra då arbetsgivaren vågar vara innovativ för att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi behöver stärka vårt varumärke inom chaufförsyrket för att kunna få en mer jämställd arbetsplats. Detta eftersom vi och många andra bussbolag ofta har svårt att rekrytera kvinnor, säger Lisa Wallgren, Kommunal.

– Även vi är oerhört glada och stolta över LLT för den här satsningen som både omfattar våra förare och all övrig personal på företaget, säger Thomas Höglund, fackförbundet Vision.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)