Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt halvår för bussarna i Europa

Hybridbussarna har en fortsatt stark marknad i Europa, inte minst genom lätthybrider som exempelvis Mercedes-Benz Intouro. Foto: Ulo Maasing.

Det första halvåret blev starkt när det gäller nya bussar i Europa. Försäljningen av bussar över 3,5 ton i EU ökade med femton procent, jämfört med samma tid förra året. Totalt såldes 14 781 bussar i EU under årets första sex månader. Elektrifieringen av den europeiska bussflottan fortsätter. Det framgår av nya siffror från de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA.

På samtliga stora bussmarknader i EU ökade försäljningen av nya bussar kraftigt under första halvåret. I Frankrike var ökningen 22,3 procent, i Italien 62,6 procent, Spanien 58,7 procent och Tyskland 27,8 procent.

Siffrorna från ACEA visar också att elektrifieringen av Europas bussflotta fortsätter i rask takt. Antalet nya, laddbara bussar (elbussar och hybridbussar) ökade i jämförelse med samma tid förra året med 33,9 procent till 2 132 enheter. Det gav de laddbara bussarna en marknadsandel på 14,4 procent. I fjol var marknadsandelen 12,4 procent.

Hybridbussarna, lätthybrider inräknade, fortsätter att ha en betydande marknad i vissa EU-länder och registreringarna av hybridbussar ökade med drygt 160 procent under första halvåret, jämfört med fjolårets första sex månader. Ökningen var dramatisk i Frankrike (+886 procent) och Spanien (+180,3 procent). Tillsammans med Tyskland svarar dessa länder för mer än 82 procent av alla nyregistrerade hybridbussar i EU. I flertalet europeiska länder såldes däremot inte en enda hybridbuss.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)