Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Säkerheten i kollektivtrafiken ska stärkas

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson vill skärpa säkerheten i kollektivtrafiken.

Regeringen ger nu Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att stärka säkerheten i kollektivtrafiken. Tillsammans med det Nationella rådet för järnvägs- och kollektivtrafikskydd och Samverkansrådet mot terrorism och andra ska de båda myndigheterna utreda behovet av åtgärder för att öka säkerheten i kollektivtrafiken, likaså att föreslå åtgärder för att öka säkerheten. Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

– Svenskarna ska inte behöva känna oro för att resa med kollektivtrafik och järnväg. Det framhöll infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid en pressträff på måndagsförmiddagen.

– För flyg, sjöfart och hamnar finns idag omfattande regelverk när det gäller säkerhet, men inom kollektivtrafik och järnväg finns idag inte lika omfattande regler.

Andreas Carlson hade på måndagsmorgonen ett möte med Trafikverket och Transportstyrelsen om säkerheten som nu får i uppdrag att ta fram en plan för att stärka skyddet för kollektivtrafik och järnväg. Anledningen är det försämrade säkerhetsläget och den höjda terrorhotnivån. Förra veckan höjde Säpo terrornivån från 3 till 4 på en femgradig skala.

Infrastrukturministern lyfte särskilt fram säkerheten på stationer och på kollektivtrafikens noder, det vill säga platser där många byter mellan exempelvis kollektivtrafik och järnväg.

Vilka åtgärder som ska genomföras gick ministern inte närmare in på. Han pekade dock på hur arbetet mot terrorhot bedrivs i England.

– Där finns det krav på exempelvis stationsförvaltare när det gäller att ha koll på sin personal, exempelvis cafépersonal som arbetar på stationerna. Men det handlar också om att utbilda personalen.

Senast den 31 januari nästa år ska Trafikverket och Transportstyrelsen presentera sina förslag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)