Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Toppensommar för hotellen

De svenska hotellen har haft en stark sommar. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Sommaren har hittills varit stark för de svenska hotellen. Under de första fyra månaderna i juli ökade antalet sålda hotellrum i Sverige med 3,1 procent i jämförelse med rekordåret 2022. Jämfört med juli 2019, innan pandemin, ökade antalet sålda rum med 7,8 procent. Antalet sålda rum skiljer sig från olika städer. I Malmö steg antalet sålda rum med 8,9 procent i jämförelse med juli 2022 medan antalet sålda rum i Göteborg minskade med 0,9 procent i jämförelse med juli 2022. Det rapporterar besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita som har tagit del av siffror från Benchmarking Alliance.

– Det är mycket glädjande att den privata efterfrågan på hotellmarknaden visar motståndskraft mot hög inflation och stigande räntor. Utländska turister från våra närområden har hittat tillbaka till Sverige och överträffar nivåerna från innan pandemin. Utvecklingen underlättas av den svaga kronan och bidrar till att efterfrågan på antalet rum ökar, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

– Men mer långväga gäster saknas fortfarande i hög utsträckning. Sverige behöver hävda sig bättre i den internationella konkurrensen och öka anslagen till Visit Sweden. Trots en bra sommar är den ekonomiska osäkerheten mycket stor inför hösten. Utöver att den privata efterfrågan väntas bromsa in på grund av hög inflation och stigande räntor pressas företagens lönsamhet hårt av en rad olika kostnadsökningar.

– Att regeringen i detta läge både höjer arbetsgivaravgifterna för unga samt gör det svårare att rekrytera arbetskraft från andra länder är mycket bekymmersamt.

Tabell: Visita. Källa: Benchmarking Alliance. *Data avser totalt 708 hotellanläggningar.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)