Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania och FlixBus i samarbete om biogasbussar

Samarbetar om expressbussar som drivs med flytande biogas: Fabian Stenger, Chief Operating Officer på FlixBus moderbolag Flix och Johanna Salomonsson Lind, SVP. och chef för People Transport Solutions på Scania.

Scania och FlixBus moderbolag Flix inleder samarbete om bussar som drivs med flytande biogas, Bio-LBG. Scania ska leverera upp till 50 bussar med Bio-LNG (LBG)-teknik, avsedda för Flix busspartners över hela FlixBus´ nätverksenast 2025. De bussar som är aktuella är Scania/Irizar i6s Efficient.

Företagen uppger att de ser samarbetet som en möjlighet att påskynda övergången till mer hållbar mobilitet. Detta genom att utveckla nya lösningar och påverka utformningen av nödvändig infrastruktur.

De båda företagen testade 2021 flytande biogas som drivmedel på FlixBus´ linje mellan Stockholm och Oslo i samarbete med Molkom Buss (klicka här).

Som ett första mål siktar Scania och Flix på att utrusta upp till 50 LNG-bussar (Flytande Gas) i Flix’ flotta hos olika busspartners. Tekniken som används är utvecklad och tillverkad av Scania, framtagen för att möjliggöra användningen av både LNG och Bio-LNG (LBG), för att underlätta övergången till den mest hållbara gaslösningen.

I den inledande fasen kan bussarna köra på olika bränsleblandningar av organiskt- och fossilt ursprung. Målet med projektet är att successivt öka andelen Bio-LNG (LBG) från organiskt avfall i bränslet, tills bussarna kör enbart på Bio-LNG. Det förväntas resultera i en genomsnittlig minskning av CO2-utsläppen med cirka 80 procent. Detta mål ligger inom ramen för Scanias och Flix’ långsiktiga mål om koldioxidneutralitet.

Bussarna planeras vara utrustade och klara i slutet av 2025. Irizar, den globala busstillverkaren, integrerar Irizar i6s Efficient med busschassier från Scania.

– Vi är angelägna att ta tillvara alla möjligheter att minska vårt koldioxidavtryck där en omvandling av flottan är ett avgörande steg. Scania är en oerhört värdefull allierad för Flix och våra busspartners, som bedriver verksamhet i olika länder, säger Fabian Stenger, Chief Operating Officer på FlixBus moderbolag Flix.

– Biogaslösningar är verkligt cirkulära, och möjliga att implementera här och nu, vilket ger en hållbar lösning idag. De uppfyller klimatmålen och stärker vårt sociala ansvar. LBG-/LNG-bussarna representerar också ett smart och vettigt val, eftersom de ger den räckvidd och kraft som behövs för vilken rutt som helst – och till låg kostnad både vad gäller investerings- och driftsekonomi, säger Johanna Salomonsson Lind, SVP. och chef för People Transport Solutions på Scania.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)