Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slut med fria besök: Endagsturister får betala i Venedig

Inför avgift för endagsbesökare. Foto: Vyacheslav Argenberg/Wikimedia Commons.

Överturism gör att allt fler städer i Europa inför begränsningar eller avgifter för besökare eller turistbussar. Stadsfullmäktige i Venedig har beslutat att på försök införa en avgift för dagsbesökare. Alla besökare över fjorton års ålder måste betala avgiften och i förväg registrera sitt besök.

Avgiften uppgår till 5 euro, cirka 60 kronor, per besökare. Försöket med avgifter ska pågå under högsäsongtider för turismen.

Överturism är en stor utmaning för Venedig. Staden är endast 7,6 kvadratkilometer stor men hade närmare tretton miljoner besökare år 2019. De närmaste åren väntas antalet överstiga siffrorna från innan pandemin.

Tidigare i år förklarade FN-organet Unesco att Venedigs status som världsarv var hotad eftersom massturism och klimatförändringar hotade att orsaka irreparabla skador på staden. Allt fler invånare flyttar också från Venedig på grund av den väldiga turismen.

Ett annat exempel på en populär turistdestination som inför begränsningar är Amsterdam. Från den 1 januari inför staden nya regler för turistbussar. Bussar över 7,5 ton förbjuds innanför den inre ringgen S100.

I centrala Amsterdam finns också områden där turistbussar är förbjudna och turistbussar får endast köra på fastställda gator i innerstaden. Längs de gator där turistbussar är tillåtna finns särskilda platser för att släppa av eller på passagerare. Där får bussarna stanna högst tio minuter.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)