Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Större elbussar från minibusstillverkare

Altas Auto och kinesiska Zhongtong Bus inleder samarbete om eldrivna midibussar på den europeiska marknaden. På Busworld i Bryssel visar företagen en 7,5-meters elbuss för stadstrafik. Foto: Altas Auto.

Den litauiska minibusstillverkaren Altas Auto breddar sitt utbud med två större bussmodeller. Altas finns även på den svenska marknaden med minibussar, främst baserade på Mercedes-Benz Sprinter och MAN TGE. Företaget introducerade sina första helelektriska minibussar sommaren 2021. Nu har Altas ingått ett strategiskt samarbete med den kinesiska busstillverkaren Zhongtong med sikte på att lansera två midibussar på den europeiska marknaden.

Först ut blir en 7,5-meters elektrisk stadsbuss som Altas kommer att visa på Busworld i Bryssel den 7 – 12 oktober. Enligt Altas passar bussen också för trafik i glest bebyggda förortsområden. Bussen kan ta upp till 37 passagerare.

Kort efter lanseringen av 7,5-metersbussen kommer ännu en buss från Altas/Zhongtong. Det är en 8,7 meter lång midibuss med kapacitet för 60 passagerare.

– Genom att kombinera Zhongtongs kompetens när det gäller tillverkning av elbussar med Altas erfarenhet av Europamarknaden för mindre bussar räknar vi med att ytterligare stärka båda företagens ställning och lägga en grund för ett ännu närmare smarbete i framtiden, säger Edvardas Radzevicius, vd för Altas Auto.

I Sverige representeras Altas Auto av Busscenter i Haninge.

Taggat som: , ,

Categorised in: Busworld, Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)