Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt zonsystem ska förenkla i Jämtland

Länstrafiken Jämtland Härjedalen förenklar sitt biljettutbud. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken i Jämtland Härjedalen planerar att ersätta dagens avståndsbaserade biljettpriser med zontaxa och några få zoner som täcker hela regionen. Totalt nio zoner ska införas, två av dem utanför regionen. Även biljettutbudet ska förenklas, förutsatt att politikerna i Region Jämtland Härjedalen säger ja till förändringarna.

Resor inom en zon eller över zongräns kommer att ha ett enhetligt pris i hela regionen. Dagens många biljettyper bantas till endast sex: enkelbiljett, 24-timmarsbiljett, 30-dagarskort, 10-resorskort, 20-resorskort och årskort senior. . Samtidigt blir biljettutbudet samma för både stadstrafiken i Östersund och för regiontrafiken.

Syftet är att göra biljettutbudet mer lättförståeligt för resenärerna för att de ska kunna hitta rätt biljettyp men också att minska trösklar för att locka nya resenärer. Det blir också en enhetlig rabattsats på 35 procent för studenter, oavsett ålder, barn och ungdomar under 20 år, seniorer samt personer med aktivitets- eller sjukersättning.

Några exempel på de nya biljettpriserna för vuxna:

Enkelbiljett: en zon 32 kronor, hela länet 200 kronor
24-timnmarsbiljett: en zon 80 kronor, hela länet 300 kronor
30-dagarsbiljett: en zon 750 kronor, hela länet 1 550 kronor
10-resorsbiljett: en zon, 288 kronor, hela länet 1 800 kronor
20-resorsbiljett: en zon 512 kronor, hela länet 3 200 kronor.

Politikerna i regionens kollektivtrafiknämnd beslutar på torsdag om den nya zonindelningen, men innan den kan börja gälla måste den också godkännas av regionfullmäktige.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)