Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

PFAS-fritt släcksystem för bussar

Växjöbaserade Fogmaker lanserar ett PFAS-fritt släcksystem godkänt för bussar. Foto: Fogmaker.

Det svenska företaget Fogmaker International, känt för bland annat sina brandsläcknings-system för fordon, lanserar nu en ny, helt PFASS-fri vätska för brandbekämpning. Den nya vätskan, Fogmaker Eco 1, är i kombination med ett optimerat Fogmaker släcksystem 100-procentigt fri från PFAS och kan hantera alla tre sidor av brandtriangeln: värme, syre och bränsle. Systemet är nu certifierat enligt den internationella normen R107 vilket gör att de nya systemen är godkända för bussar.

– Vi strävar efter att fasa ut skadliga ämnen och material. Att ta fram en ny PFAS-fri vätska har varit ett naturligt steg i hållbarhetsprocessen” säger Lars Alrutz, vd på Fogmaker International.

Fogmakers brandskyddssystem är automatiskt, oberoende av elektricitet och position, alltid aktivt och använder en vattenbaserad dimma under högtryck. En liter dimma expanderar till 1700 liter ånga, vilket tränger bort syre och kyler området.

Vattenbaserad dimma leder inte elektricitet och kan därför användas även i elfordon. Dimman tränger inte heller in i komponenter med klassning IP66 eller högre. Fogmakers system släcker däremot inte en brand som uppstått i ett litiumjonbatteri men täcker riskområden där bränder ofta uppstår och kan hindra branden från att sprida sig till batteriet.

De nya systemen kommer att finnas på marknaden nästa år, uppger Fogmaker.

Företaget kommer också att delta på Busworld i Bryssel den 7 – 11 oktober och kommer där bland annat att presentera det nya släcksystemet.

R107 är de krav på utrustning som monteras i fordon som ställs av FN-organet UNECE och som även gäller inom EU.

Taggat som: , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)