Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samarbete fixar info till både buss och hållplats

Två techbolag, Axentia och Gaia, inleder samarbete om infotainment och realtidsinfo till både hållplatser och bussar. Först ut är Östergötland. Foto: Ulo Maasing.

Två svenska techbolag börjar samarbeta för att erbjuda realtidsinfo och infotainment till både bussar och hållplatser. Det är de båda företagen Gaia och Axentia som integrerar sina system till en gemensam plattform. Därmed skapas en lösning som förenklar för dem som producerar innehållet, samtidigt som informationens kvalitet säkras. Först ut är Östergötland. Där vann nyligen Axentia upphandlingen av digitala hållplatsskyltar, medan Gaias system redan finns på plats i fordonen.

Axentias system iBus har redan idag stöd för innehållshantering och kommer med sin nya version att kunna leverera infotainmentinnehåll till såväl hållplatsskyltar som skärmar i bussar som använder Gaias fordonsplattform, Gaia Public Transport. Systemet kommer att ha stöd för video, animeringar och statiska bilder.

Informationen kan kopplas till ett geografiskt område, en linjesträckning eller en hållplats. På det sättet kan systemet användas för att exempelvis marknadsföra tjänster i nära anslutning till linjen eller hållplatsen, exempelvis lokala butiker eller sevärdheter.

Axentia utvecklar och producerar realtidsinformationsskyltar för kollektivtrafiken. Företagets iBus-skyltar fungerar i minst 3 år mellan batteribyten, tar endast 5 minuter att installera och kräver ingen extern ström. Gaia erbjuder nästa generations realtidsplattform för trafik- och informationshantering, och en uppkopplad fordonsplattform med intelligenta tjänster för förare och passagerare.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)