Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storaffär i buss- och tågbranschen

Deutsche Bahns huvudkontor i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella buss- och tågjätten Arriva säljs av de tyska statsjärnvägarna, Deutsche Bahn. På torsdagen blev det klart att Deutsche Bahn (DB) säljer Arriva till det amerikanska investmentbolaget I Squared Capital som är inriktat på infrastruktur. Enligt tyska medieuppgifter betalar Squared Capital 1,6 miljarder euro, nästan 19 miljarder kronor, för Arriva. Deutsche Bahn köpte Arriva 2010 och betalade då 2,7 miljarder euro för transportjätten, ett övertagande av skulder inräknat.

Arriva har tidigare sålt sin verksamhet i flera länder. Förra året förvärvade således de finska statsbanorna VR Arriva Sverige som nu heter VR Sverige.

I Squared Capitals köp av Arriva omfattar Arrivas hela verksamhet med buss- och tågtrafik i Storbritannien och tio andra länder. Affären väntas vara genomförd nästa år och förutsätter godkännande från bland annat konkurrensmyndigheter.

Redan 2019 var en försäljning av Arriva aktuell. Den tyska motsvarigheten till Riksrevisionen föreslog då att Arriva skulle säljas.

I Squared Capital försökt 2022 förvärva en annan brittisk transportjätte, FirstGroup, men den affären gick i stöpet.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)