Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubbla nedskärningar i Dalarna

Dalatrafik ska skära ner trafiken i två etapper för att spara pengar. Foto: Dalatrafik.

Kollektivtrafiken i Dalarna står inför nedskärningar till följd av Dalatrafiks pressade ekonomi. Mer än 600 bussturer i veckan försvinner. Nedskärningarna ska göras i två etapper och är en del i ett paket som syftar till att få en ekonomi i balans under 2024, motsvarande 85 miljoner kronor. Andra åtgärder är höjda biljettpriser samt besparingar när det gäller sjukresor och skoltransporter. Genom att skära ner linjetrafiken ska Dalatrafik spara cirka 28 miljoner kronor på årsbasis.

Det innebär att 607 bussturer försvinner, räknat på veckobasis. Den första nedskärningen görs vid tidtabellskiftet den 10 december och följs av en andra nedskärning den 26 februari.

Mer än hälften av nedskärningarna, 312 turer/vecka, görs i stadstrafiken i Borlänge och Falun där bland annat nattrafiken helt försvinner. Även busslinjen mellan Rättvik och Borlänge tas bort och 259 turer försvinner i landsbygdstrafiken.

Som grund för nedskärningarna har Dalatrafik räknat på turer med färre än tre påstigande i landsbygdstrafik och färre än sex påstigande i stadstrafik.

Besked om nedskärningar och prishöjningar i kollektivtrafiken kommer nu tätt. I Gävleborg är nu en andra biljettprishöjning på kort tid på väg, samtidigt som busstrafiken i Hälsingland åter ska bli fossil (klicka här).

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)