Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en prishöjning i Gävleborg

X-trafik har nyligen höjt biljettpriserna. Nu är en ny höjning på gång. Foto: Ulo Maasing.

I våras beslutade politikerna i Region Gävleborg att höja X-trafiks biljettpriser för att klara ekonomin för regionens kollektivtrafik. Men redan nu är nästa prishöjning på gång. Ökade kostnader för bland annat drivmedel gör att kollektivtrafiken nu är på väg mot ett underskott på 60 miljoner kronor i förhållande till budget. Nu vill den politiska majoriteten (SD, M, KD samt det lokala SVG) höja biljettpriserna ytterligare parallellt med nedskärningar i trafiken samtidigt som man går över till mindre miljövänligt drivmedel i busstrafiken i Hälsingland.

Räknar man in den föreslagna prishöjningen på tre procent kommer biljettpriserna i Gävleborg att gå upp 21 procent sedan i augusti i år, skriver Gefle Dagblad.

– Det är ändå förhållandevis marginella höjningar det handlar om. Man ska komma ihåg att vi fortfarande ligger väldigt billigt till prismässigt jämfört med andra regioner. Den förra politiska majoriteten i regionen hade inte räknat upp priserna sedan 2019, säger Alexander Hägg (M) ordförande i regionens hållbarhetsnämnd till tidningen.

Förutom prisökningarna ska biodieseln bytas mot vanlig diesel på bussarna i Hälsingland, busslinjen mellan Sandviken och Gävle få glesare trafik och någon tur med X-tåget dras in.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Pengar styr, klimatpåverkan är inte dyr?

    Eller så är det kanske ett sätt att klara av personalbristen utan att tappa ansiktet? Finns det inga bussförare så kan man ju minska antalet turer istället för att göra branschen så attraktiv att folk vill jobba där?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)