Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kortare resor ökar, längre minskar

De kortare turistresorna med buss har återhämtat sig starkt medan de längre ännu inte är på den nivå som gällde innan pandemin, visar en stor tysk undersökning av bussturismen. Foto: Ulo Maasing.

Efterfrågan på längre semesterresor med buss minskar medan kortare resor ökar kraftigt och har återhämtat sig rejält efter pandemin. Det konstateras i en stor kartläggning av trender och utvecklingsmöjligheter inom bussturismen som har gjorts i Tyskland.

Undersökningen visar också på en bra utvecklingspotential för bussresor. Samtidigt pekar den på att det är nödvändigt för bussresearrangörer att mer än hittills rikta in sig på specifika målgrupper.

Miljömässig hållbarhet kan enligt rapporten bli ett ännu viktigare säljargument för bussresor, även om det idag sällan har en avgörande roll när människor beslutar om sina resor. Samtidigt väger hållbarheten tyngre vid valet av kortare bussresor, d v s resor på två – fyra dagar, än för längre resor.

– Hållbarhet är allt viktigare, särskilt för den yngre generationen. Det kan öppna upp denna viktiga målgrupp mer framgångsrikt i framtiden, kommenterar Christiane Leonard, vd för den tyska bussbranschens organisation BDO, Bundesverbands Deutscher Omnibusunternehmen.

BDO står tillsammans med det tyska institutet för turismforskning och försäkringsbolaget Kravag bakom den 30-sidiga rapporten som kan laddas ner genom att klicka här.

Innan pandemin uppgav mer än en femtedel av tyskarna, 22 procent, att de vill göra en bussresa med övernattning inom tre år. Under pandemin rasade intresset för att nu ha återhämtat sig till 18 procent. Men det är de längre resorna som pressar ner siffran. Intresset för kortare resor är betydligt högre.

Tre teman utmärker sig som särskilt lockande: Städer, evenemang och shopping, vidare Historia, trädgårdar och parker samt Regionala och kulinariska upplevelser.

Fyra av tio av dem som säger sig vara ointresserade av att göra en bussresa med övernattning preciserar sig och uppger att de inte vill göra någon sådan resa nu eller inom de närmaste tre åren, medan sex av tio säger sig vara helt ointresserade av att göra en sådan bussresa.

Av dem som för närvarande inte vill ge sig ut på en bussresa säger 41 procent att de just nu föredrar andra slags semesterresor och 38 procent säger att en bussresa inte passar deras nuvarande livssituation. 28 procent hänvisar till den stigande prisutvecklingen i samhället, 27 procent säger sig inte ha tid och 24 procent uppger att de inte lockas av de erbjudanden som bussresearrangörerna har.

Trygghet och säkerhet avhåller också en del från att vilja ge sig ut på en bussresa nu. 21 procent säger att de på grund av coronapandemin inte har någon lust att planera en resa, 15 procent hänvisar till det säkerhetspolitiska läget och 14 procent säger att de hellre stannar hemma på grund av kriget i Ukraina.

Rapporten visar också att intresset bland tyskar för att resa med buss till Norden eller Sverige är måttligt. På frågan om vilket land man helst vill göra en bussresa till svarar tyskarna såhär:

1. Italien (25,7%)
2. Österrike (22,8%)
3. Frankrike (19,0%)
4. Nederländerna (17,2%)
5. Spanien (15,3%)
6. Schweiz (11,7%)
7. Polen (10,6%)
8. Danmark (7,7%)
9. Kroatien (6,9%)
10.Turkiet (5,8%)

För bussresor inom Tyskland hamnar Berlin i topp, följt av Hamburg, Östersjökusten, Nordsjökusten och München.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)