Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världspremiär för trådlös elbussterminal

Electreon, som var engagerat i elvägen på Gotland, har etablerat en bussterminal för induktivt laddade elbussar från bland andra Higer. Foto: Electreon.

Företaget Electreon har etablerat vad man säger är världens första bussterminal för elbussar som laddas trådlöst, det vill säga induktivt. Terminalen ligger i Rosh HaAyin i Israel. Electreon har tidigare varit engagerat i elvägen på Gotland i projektet Smartroad Gotland. I den nya terminalen kan elbussar laddas induktivt dygnet runt.

Electreon, som är israeliskt, har i projektet samarbetat med tre kinesiska busstillverkare, Higer, Ankai och Sunwin. Busstillverkarna har integrerat Electreons mottagare i sina bussar.

Electreon har också varit engagerat i elvägsprojektet på Gotland. Även där användes en elbuss från Higer. Foto: Ulo Maasing.

Enligt Electreon klarar också Higer och Ankai EU:s krav på tekniken, vilket utgör ett betydande steg framåt att företagets mottagare för elbussar ska bli en standardprodukt som är tillgänglig för hela fordonsindustrin.

Electreon är också engagerat i ett projekt för induktiv laddning av BRT-bussar i Trondheim som inleds nästa sommar. Deltagare i Sveriges Bussföretags, K2:s och Mobility Swedens studieresa till Trondheim den 9 – 10 april (klicka här) kommer att få en möjlighet att få en närmare inblick i projektet.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)