Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för elbussar i Örebro

Laddstationerna har funktionstestats med elbussar från Svealandstrafikens depå i Västerås. När trafiken startar kommer den att köras med elbussar från Ebusco. Foto: Svealandstrafiken.

Nu står Svealandstrafikens bussdepå i Bettorp i nordöstra Örebro klar för att ta emot Örebros nya elbussar. De första elbussarna ska levereras från Ebusco till Örebro under våren nästa år. Det var i april som arbetet inleddes med att ställa om den stora bussdepån för att kunna ta emot elbussar.

Nu finns det totalt 43 laddstationer på depån som ska hysa elbussar för såväl regiontrafik som för stadstrafik och Örebros kommande BRT-linje, Citylinjen. Bussarna kommer att strömförsörjas med förnybar el.

Arbetet med att göra depån klar för elbussar har varit omfattande med montering av laddboxar och installation av laddsystem. Under hösten kom den 60 ton tunga högspänningsstationen och två transformatorstationer på plats.

För både de nya elbussarna och laddinfrastrukturen på depån har Svealandstrafiken säkrat investeringsstöd från både EU:s fond för ett sammanlänkat Europa och Klimatklivet från Naturvårdsverket.

– Tack vara investeringsstödet kan vi behålla kostnaden per kilometer på samma nivå som för biogasbussarna och dessutom erbjuder varje elbuss en utsläppsfri, tystare och mer komfortabel resa, säger Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken.

Laddstationerna har funktionstestats med elbussar från Svealandstrafikens depå i Västerås under november och besiktning av installationen har genomförts i december.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)