Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färdtjänsttvist i Västernorrland

Fem taxiföretag har stämt Din Tur, den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland.

Fem taxiföretag i Västernorrland har stämt regionens kollektivtrafikmyndighet Din Tur. Taxiföretagen hävdar att Din Tur planerar att bryta avtalet mellan parterna om färdtjänst och sjukresor när man från den 1 februari byter bokningssystem.

I det nya systemet ska Din Tur kommunicera direkt med taxiförarna. Det innebär att taxis egna beställningscentraler inte kan planera in övriga taxiresor. Det skulle i sin tur öka taxiföretagens kostnader avsevärt.

Taxiföretagen hävdar att man måste kunna planera in andra transporter än färdtjänst och sjukresor, exempelvis skolskjutsar, privatresor och flygtaxi. Om företagen inte kan göra det krävs en snabb utökning av taxiflottan vilket taxiföretagen anser inte är ekonomiskt rimligt. Företagen hävdar också att Din Tur har fattat besluten utan någon dialog med taxiföretagen.

Din Tur anser att bokningssystemet och hur bokningarna görs har en underordnad betydelse i avtalet med taxiföretagen. Din Tur har också svarat på stämningen genom att hos tingsrätten begära ett så kallat säkerhetsförfarande med vitesbelopp.

– Myndighetens yrkande om vitesbelopp mellan 50 000 kr och 125 000 per dag, gör det inte mer möjligt att utföra transporterna. Taxiföretagen skulle gå i konkurs inom ett par dagar vilket skulle medföra att trafiken upphör med omedelbar verkan. Med detta yrkande vill myndigheten undvika diskussionen om avtalsbrott, säger Lennart Kalderén, ordförande i Svenska Taxiförbundet.

Nu kräver taxiföretagen att politikerna i Din Turs styrelse agerar för att lösa tvisten.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)