Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bästa året för Viking Line

Viking Line hade i fjol sitt bästa år sedan företaget börsnoterades. Viking Glory trafikerar rutten Åbo – Stockholm, den linje som hade den största ökningen av antalet resenärer. Foto: Viking Line.

År 2023 blev det bästa året för Viking Line sedan rederiet börsnoterades 1995. Resultatet för fjolåret uppgår till 45,4 miljoner euro, det vill säga cirka 515 miljoner kronor. Viking Line räknar också med att det här året kommer att bli lika bra, trots bland annat uppstartskostnader för trafiken med Birka Gotland. Det framgår av Viking Lines bokslutskommuniké som presenterades på fredagsmorgonen.

Det starka resultatet uppnåddes trots att Viking Line minskade sin omsättning i fjol något, om än marginellt. Omsättningen uppgick till 491,4 miljoner euro (cirka 5,6 miljarder kronor). Både när det gäller antalet passagerare och frakten har volymerna legat på samma nivå som 2022, samtidigt som man har haft färre fartyg i trafik.

– Antalet passagerare som reste med rederiet under 2023 var 4,9 miljoner passagerare, vilket är ett mycket bra resultat sett till en minskad kapacitet med färre fartyg än året innan. Under sommaren var det tidvis till och med brist på kapacitet, skriver vd:n Jan Hanses i en kommentar till bokslutskommunikén.

Under sommarmånaderna juni – augusti hade Viking Line närmare 1,8 miljoner passagerare och många avgångar var slutsålda långt i förväg.

Den största resenärsökningen under året hade Viking Grace och Viking Glory på linjen Åbo–Åland-Stockholm med 2 123 647 passagerare. Viking Lines marknadsandel var här 72 %.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)