Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av sökande till bussförarutbildning

Antalet personer som sker sig till bussförarutbildning i Sundsvall har ökat kraftigt. Foto: Volvo Bussar.

Vuxenutbildningen i Sundsvall har fått en kraftig ökning av antalet sökande till programmen bussförare, personbilsmekaniker och industri under fjolåret. Ökningen är 163 procent för de tre kategorierna. Antalet sökande till bussförarutbildningen gick från 6 till 69 personer, uppger Sundsvalls kommun.

– Vi prioriterade vissa arbetsområden, samarbetade med företagen och använde oss av riktad marknadsföring, säger Jennie Sjögren, rektor på vuxenutbildningen.

Hon betonar att en viktig faktor är att branscherna själva engagerar sig och går ut och tipsar om var jobben finns. Ett exempel är bussoperatören Nobina som lovar en provanställning på sex månader till alla som utbildar sig till bussförare och går igenom en godkänd utbildning.

– Ett bra samarbete har bara vinnare och det tycker jag är tydligt i det här fallet. Det råder stor brist på bussförare i hela landet och här finns ett konkret samarbete som leder till utbildning och riktiga jobb i en växande och hållbar bransch som kollektivtrafiken. Vi hoppas att detta goda exempel sprider sig till fler platser i landet, säger Charlotta Isaksson, affärschef på Nobina i Västernorrland.

Från år 2022 till 2023 har antalet sökande till programmen industri, personbilsmekaniker och bussförare ökat med 140 personer. Antalet sökande till industri gick från 54 till 100 personer, personbilsmekaniker gick från 26 till 57 personer och bussförare gick från 6 till 69 personer.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Problemet är ju bara att de slutar efter kort tid, pga att huvudmännen säljer ut oss till lägsta bud. När bussbolaget måste gå med vinst hela tiden så sparas det på allt hela tiden. Folk orkar inte i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)