Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för satsning på elbussar i Dalarna

Dalarna får sina första elbussar i kollektivtrafiken under hösten 2025.

Det är nu klart att Region Dalarna får sina första elbussar i kollektivtrafiken mot slutet av 2025. På onsdagen tecknade operatören Keolis och regionen avtal om att förlänga Keolis´ nuvarande trafikavtal med Dalatrafik. Det förlängda avtalet gäller från januari nästa år till juni 2028.

Sammanlagt 46 elbussar ska sättas in, dels mellan Falun och Borlänge, dels i de båda Dalastäderna.

Ursprungligen var det tänkt att elbussarna skulle sättas i trafik redan till sommaren nästa år, men parterna har valt att skjuta på starten till det fjärde kvartalet 2025. Anledningen är långa leveranstider på bussar. Idag kämpar bussleverantörer och bussföretag på flera håll i landet med försenade leveranser på grund av att produktionen av nya bussar försenas, bland annat av komponentbrist och störningar i de globala leveranskedjorna.

– Vi har ännu inte tecknat avtal med någon bussleverantör, men klart är att vi dels ska köpa treaxliga lågentrébussar för regiontrafiken, dels tolvmeters låggolvsbussar i stadstrafiken, uppger Karl Orton, chef för affärsutveckling och fleet på Keolis Sverige för bussmagasinet.se.

Satsningen på elbussar genomförs i två etapper. Först ut blir trafiken mellan Falun och Borlänge. Sommaren 2026 ska sedan en elektrifiering av stadstrafiken i de båda städerna inledas.

Till SR P4 Dalarna säger Dalatrafiks förvaltningschef Erland Grundberg att det inte är uteslutet att man i en framtid kan komma att satsa på vätgasdrivna bussar.

– Men tekniken är inte tillräckligt utvecklad än.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)