Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt dyrare att ta bussen

Biljettpriserna i kollektivtrafiken har ökat snabbare än drivmedelspriserna för bilister. Foto: Ulo Maasing.

Priserna i kollektivtrafiken har ökat mer än priset på drivmedel de senaste tio åren. Om man ta hänsyn till inflationen har bensinen snarast blivit billigare medan ett kort i kollektivtrafiken har blivit mycket dyrare under tioårsperioden enligt en granskning som SvT gjort.

SvT:s granskning visar att priset på 95-oktanig bensin sedan 2014 har ökat med 31,1 procent, dieseln med 31,3 procent och i kollektivtrafiken med 42,5 procent. Samtidigt har inflationen varit 32,5 procent.

Tar man hänsyn till inflationen har bensinen alltså snarast blivit billigare medan busskortet har blivit mycket dyrare.

Ser man till prisutvecklingen sedan år 2000 har bensinpriset gått upp med 91 procent, dieselpriset med 121 procent och kollektivtrafiken med 161 procent. Inflationen har under tiden ökat med 59 procent.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)