Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Innovationer i bussbranschen på tysk mässa

Den tyska bussmässan Bus2Bus i Berlin den 24 – 25 april presenterar i en särskild avdelning innovationer för branschen, både tekniska lösningar och grepp för att utveckla bussturismen. Foto: Ulo Maasing.

Den tyska bussmässan Bus2Bus i Berlin är ingen jättemässa. Men förutom att presentera bussar och andra produkter och ett omfattande seminarieprogram satsar mässan på att presentera nya, innovativa lösningar för branschen. Bland annat har mässan en särskild sektion för startups, unga företag som erbjuder innovativa produkter eller tjänster med målet att växa snabbt och ta marknadsandelar.

Mässan delar också ut ett pris för innovativa koncept och lösningar när det gäller bussturism. Där är både startups och några stora företag nominerade.

Ett tjugotal unga företag från tio länder presenterar sina nya ideer och lösningar i sektionen för startups. Här är några exempel på dessa:

Ambilight från Kina är ett teknikföretag som tillverkar elektroroma produkter med fokus på hållbarhet och innovativ design. Elektrokroma produkter kan exempelvis vara glas eller film på glas som ändrar genomsläpplighet i färg eller ljus som svar på en elektrisk stimulans. Ett användningsområde är att minska den värme som strålar in i ett fordon heta dagar.

Franska Symone presenterar sitt koncept för ”bilbuss”. Bild: Symone.

Symone från Frankrike presenterar sitt koncept för ”bilbuss”, en bränslecellsdriven dubbeldäckad buss som också kan ta fyra eller fem bilar förutom 18 sittande passagerare. Tanken är att resenärerna ska slippa köra den egna bilen långa sträckor, men ändå ha bilen med sig för att få rörelsefrihet på resmålet – ungefär som ett biltåg men med buss. Vi har tidigare presenterat Symone här i bussmagasinet (klicka här). Symone är för övrigt ett av de företag som är nominerat till Fresh Travel Award.

Coolseat från Tyskland visar en produkt för att förbättra sittkomforten i bussar och som är godkänd av den tyska provningsinstitutionen TÜV.

Dash Dynamic från Indien har utvecklat en trådläs teknik för enklare och snabbare laddning av elfordon.

Twiliner siktar på att bygga ett europeiskt nattbussnät med mycket hög komfort. Ombord på en dubbeldäckare ska det finnas 21 stolar som kan göras om till bäddar. Bild: Twiliner.

Twiliner från Schweiz arbetar med ett koncept för hållbara och samtidigt mycket lyxiga och komfortabla nattbussresor mellan europeiska storstäder. Sådana busslinjer finns på flera håll i världen, både i Asien och Latinamerika, men inte i Europa. Syftet är att skapa ett verkligt alternativ till flyget, men i praktiken blir Twiliner också ett alternativ till nattåg på flera sträckor.

Twiliners filosofi bygger på tanken att människor vill resa utan att skada miljön.

Vi har tidigare presenterat Twiliner (klicka här).

TruckTower från Tyskland presenterar en integrerad lösning för bussdepåer i flera våningar med IT-optimering, laddinfrastruktur och förbättrat brandskydd.

Flera företag presenterar också innovativa IT-lösningar och VR-lösningar för branschen.

På Bus2Bus ställer utställare från 19 länder också ut mer än 30 bussar samt tillbehör för branschen. Mässan väntar besökare från ett 30-tal länder.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)