Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart öppningsdags för Köpenhamns nya bussterminal

Den 6 juni öppnar Köpenhamns nya fjärrbussterminal. Foto: Vejdirektoratet, Danmark.

Nu är det klart att Köpenhamns nya fjärrbussterminal öppnar den 6 juni efter många turer, förseningar och fördyringar. Bygget påbörjades 2021 och har kostat cirka 165 miljoner danska kronor (knappt 190 miljoner SEK).

Den nya terminalen ligger i anslutning till pendeltågsstationen (S-bane) Dybbølsbro och har plats för femton bussar samtidigt, varav tre 18-metersbussar. Terminalen kan ta emot närmare 200 bussar under ett vardagsdygn. Årligen väntas 1,4 miljoner fjärrbussresenärer använda terminalen.

Den nya terminalen är byggd parallellt med järnvägen och består av en övertäckt perrong där bussarna angör hållplatserna. Dessutom finns en terminalbyggnad på 500 kvadratmeter med väntsal, toaletter, kiosk med mera. Upp till Dybbölsbro som går över järnvägsspåren till pendeltågsstationen finns rulltrappa och vanlig trappa från terminalen.

Även den nya metron till Sydhavnen får en station i närheten.

Bussföretag som vill använda terminalen måste teckna avtal med trafikhuvudmannen Movia om villkoren för användningen, exempelvis beställning av kapacitet, IT, trafikinformation, betalningsmodell och priser. Terminalen har också en egen hemsida, busterminal.dk.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)