Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussar undantas från EU:s strafftullar på Kina

Bild: Tullverket.

EU-kommissionen förbereder sig nu att införa strafftullar på elbilar och vissa andra elfordon från den 4 juli. Tullsatsen varierar, men kan vara bli så hög som 38,1 procent. Men elbussar från Kina kommer inte att omfattas av strafftullarna, uppger EU-kommissionens talesman Olaf Gill för bussmagasinet.se.

Enligt en undersökning som EU-kommissionen just nu genomför subventioneras olika led i tillverkningen av batterielektriska fordon på ett sätt som snedvrider konkurrensen och skadar europeiska tillverkare av elfordon.

Kommissionen för just nu diskussioner med kinesiska myndigheter om detta. Om parterna inte kommer överens inför EU den 4 juli strafftullar på elfordon från Kina. Tullsatserna varierar i förhållande till hur mycket olika kinesiska fordonstillverkare har samarbetat med EU:s undersökning, från 17,4 till 38,1 procents tull.

Elbusssar från Kina är dock undantagna från strafftullarna, uppger för bussmagasinet.se Olof Gill, EU-kommissionens talesman för handel och jordbruk.

Enligt honom omfattar kommissionens undersökningar endast nya, batteridrivna fordon som är avsedda att transportera högst nio personer.

Lätta och tunga nyttofordon (inklusive elbussar), motorcyklar, hybridfordon och laddhybrider omfattas inte av undersökningen och följaktligen inte heller av strafftullarna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)