Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt marsch framåt för turistbussarna

Turistbussbranschen i Sverige fortsatte i fjol att marschera framåt. Foto: Ulo Maasing.

2024 blev ännu ett år med högt tryck för turistbussföretagen i Sverige. De senaste årens mycket starka utveckling höll i sig, ven om det skedde en viss inbromsning mot slutet av året. Det visar Sveriges Bussföretags årliga rapport över marknadsut-vecklingen inom turist- och beställningstrafiken med buss. Den visar också att Sverige står starkt som bussresemål, jämfört med övriga Europa. Förarbristen är en fortsatt utmaning för branschen, likaså försenade leveranser av nya bussar och reservdelar.

– Sedan restriktionerna under pandemin lyftes för några år sedan har företag, föreningar och skolor åkt buss som aldrig förr. Det fortsatte på samma sätt under 2024 även om det går att börja skönja ett nytt normalläge där den stora ökningen senaste åren har bromsat in något. Nu, under inledningen av 2025, har vi fått höra att januari har varit ”som vanligt” – alltså lågsäsong – vilket det på många håll faktiskt inte varit de senaste åren, skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i rapporten.

Rapporten visar att drygt hälften av de bussföretag som arbetar med turist- och beställningstrafik fortsatte att öka sin omsättning förra året. Men ökningstakten har avtagit något.

Researrangörer
I researrangörsverksamheten rapporterar hälften av företagen en ökning. Det är betydligt fler än året innan, men variationerna är stora mellan olika företag. Resor inom Sverige har ökat betydligt mer än resor till Europa och övriga världen.

– Det är positivt att researrangörsverksamheten ökar hos fler företag, men det oroar att utvecklingen fortsatt är så ojämn, säger Anna Grönlund.

– Fler vill upptäcka Sverige och just nu är det ganska dyrt för oss svenskar att resa utomlands.

Resor inom Sverige ökar snabbare än Europaresor och resor till övriga världen. Foto: Ulo Maasing.

Leveransproblem
Störningar i leveranskedjorna har de senaste åren varit en utmaning såväl för bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik som företag som kör turist- och beställningstrafik. Problemen har gällt leveranser av både nya bussar och av reservdelar.

Sveriges Bussföretag har i rapporten tagit upp frågan med de företag som kör turist- och beställningstrafik.

Bilden är tydlig. Tre fjärdedelar av de företag som fick minst en buss levererad under året drabbades av leveransförseningar. Nästan hälften av dessa var på fyra månader eller mer. I en del fall har förseningarna gått upp till tio månader.

Närmare hälften av företagen har fått vänta så länge på reservdelar att det har påverkat deras verksamhet.

Som en följd av problemen har busstillverkarna blivit mer restriktiva med att berätta när de beräknar att leverera bussarna, uppger två tredjedelar av bussföretagen.

”Inte acceptabelt”
– Branschen märker tydligt av att fordonstillverkarna, där leveranskedjorna oftast är globala, har problem med att säkra tillgången på reservdelar och nya bussar. Det är inte acceptabelt att som i vissa fall få vänta mer än tio månader mot beräknad leverans på en ny turistbuss eller råka ut för stillestånd på bussar i flera månader när vanliga reservdelar inte finns i lager.

– I en bransch med en hög andel små familjeföretag och där bussarna är den överlägset största investeringen, är leveranser av nya bussar i rätt tid avgörande. Tre månaders försening, beroende på om den exempelvis sker över högsäsongen, kan vara helt förödande för de små familjeföretag som bussbranschen till stor del består av, framhåller Anna Grönlund.

Personalbrist
Den mest akuta bristen på personal verkar ha lagt sig något även om situationen är fortsatt tuff, konstaterar rapporten. Följaktligen tackar företagen nej till färre uppdrag på grund av personalbrist än 2022 och 2023.

Men problemen är inte över. Nästan hälften av företagen har under 2024 tvingats tacka nej till uppdrag därför att man har saknat förare.

– Vi vet sedan tidigare att situationen eskalerade efter pandemin då dels många lämnade yrket, dels på grund av en hög medelålder i förarkåren – fyra av tio bussförare är idag över 60 år, och det är svårt för unga att etablera sig i yrket eftersom bland annat EU:s körkortsregelverk gör det krångligare att anställa yngre förare, konstaterar rapporten.

Här kan du ladda ner rapporten.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)