Region Skåne behöver vässa kritiska delar av krisberedskapen och det civila försvaret när det gäller kollektivtrafiken. Det slås fast i en utredning som regionen har låtit göra. Utredningen visar att det arbete som politikerna i kollektivtrafiknämnden ansvarar för endast delvis är ändamålsenligt när det gäller kris- och katastrofberedskap och civilt försvar.
Utredningen har gjorts av konsult- och revisionsföretaget KPMG. Den slår fast att det idag saknas en uppföljning, kontroll och styrning
av krisberedskapen från politikernas sida.
Trots att det behövs ett flertal åtgärder för att stärka Skånetrafikens arbete med krisberedskap har politikerna inte fattat några beslut om sådana åtgärder. Inte heller har man följt upp särskilt kritiska delar av Skånetrafikens krisberedskap eller civila försvar, konstaterar utredningen.
Samtidigt pekar rapporten från KPMG att Skånetrafiken arbetar med att stärka krisberedskapen. Men däremot är det luddigt vilket ansvar politikerna i kollektivtrafiknämnden har.
– Kollektivtrafiknämnden och Skånetrafiken har inte tydliga och ändamålsenliga roller för att upprätthålla en god beredskap inom området eller för att hantera eventuella krissituationer, heter det i rapporten.
När SL bedrev trafik i egen regi kunde man krigsplaceras som bussförare hos SL för att evakuera Stockholms befolkning om kriget kommer.
Idag finns inte den krigsplaceringen, för SL har inga bussar. Tveksamt till om Försvaret idag skulle få de utlandsägda privata bussbolagen att ställa upp på att låta deras bussar tömma stan på folk.
När upphandlingen görs nästa gång får politikerna kräva att de bussbolag som vinner måste upplåta sina bussar till försvaret vid behov. Bussbolagen måste alltså kunna visa upp en plan B, en krigs och krisplan, ja så att kollektivtrafiken ska flyta i alla väder. Vägrar de får regionerna ta över trafiken igen, för allas vår säkerhets skull.