Ungdomar är flitiga användare av kollektivtrafiken. Men de är också mindre nöjda med trafiken och många väljer bort kollektivtrafiken när de blir äldre. Och nästan alla vill ha bil. Det framgår av en ny temarapport med siffror från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern.
– Vi måste lära oss mer om ungdomarnas drivkrafter och hur vi kan behålla dem längre i kollektivtrafiken, säger Mattias Andersson, branschexpert på Svensk Kollektivtrafik.
Enligt undersökningen reser 77 procent av alla i åldersgruppen 15 – 25 år med kollektivtrafiken minst en gång i månaden. De reser alltså mycket mer kollektivt än äldre personer.
Ur rapporten:
Kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resande är 50 procent för de unga;
77 procent reser minst en gång i månaden med kollektivtrafiken;
97 procent av de som studerar på högskola reser med kollektivtrafiken
70 procent instämmer att det känns viktigt ur ett miljöperspektiv att åka kollektivt;
Unga män är mer nöjda med kollektivtrafiken, men reser mindre och föredrar i högre utsträckning bilen än unga kvinnor.
Miljön är ett viktigt argument för de unga, men de är samtidigt mindre nöjda med kollektivtrafiken och litar mindre på dess pålitlighet och punktlighet än de äldre. Av deltagarna i undersökningen pluggar 60 procent på gymnasiet, 20 procent studerar eftergymnasialt, en av tre har redan köpt sin första bil och hälften har flyttat hemifrån. Och 95 procent tror att de kommer att skaffa bil, om de inte redan har gjort det.
Det är framför allt unga utanför tätorterna som i framtiden ser att deras bilåkande kommer att öka, de boende i centralorterna ser mer ökat cykel- och kollektivtrafikresande.
– Om vi ska behålla ungdomarna i kollektivtrafiken måste vi se över möjligheterna för de unga vuxna att kunna lösa det så kallade livspusslet utan att ha bil. Det är frågor som måste lösas på samhällsnivå, säger Mattias Andersson.
– På vissa platser kanske biljettpriset skaver när de unga plötsligt går från att haft skolkort till att behöva betala vuxenpris, men på många är det nog brister i utbudet som påverkar mest. Kanske fler anropsstyrda lösningar kan komplettera för att kollektivtrafiken ska vara relevant? Precis som för de äldre behöver dessutom punktligheten bli bättre.
Lämna ett svar