Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen föreslår skattelättnad för kollektivtrafikkort

Regeringen föreslår skattelättnad för kollektivtrafikkort som anställningsförmån. Foto: Sveriges Riksbank.

Regeringen vill införa en skattelättnad för personer som får en periodbiljett i kollektivtrafiken som anställningsförmån. För belopp upp till 13 000 kronor om året ska bara hälften av förmånsvärdet beskattas. Även personer som reser med färdtjänst till och från jobbet ska få motsvarande lättnad. Regeringen föreslår också höjd beloppsgräns för avdrag för resor till arbetet.

Förutsättningen för skattelättnaden är att arbetsgivaren står för periodbiljetter om minst 30 dagar och att alla på arbetsplatsen får samma erbjudande. Skattelättnaden ska också gälla för anställda som får ersättning i pengar för en sådan periodbiljett.

Regeringen siktar på att skattelättnaden införs från den 1 juli nästa år. Det innebär att lättnaden under andra halvåret 2026 ska gälla förmåner eller ersättningar på upp till 6 500 kronor för att därefter gälla förmåner eller ersättningar på upp till 13 000 kronor per år.

Samtidigt föreslår regeringen att den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen blir permanent och att personer som har en laddhybrid som förmånsbil ska ha rätt till avdrag för drivmedelskostnader vid tjänsteresor, även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen.

Regeringen föreslår också att beloppsgränsen för resor till arbetet höjs från 11 000 kronor till 13 000 kronor från den 1 januari 2026.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik presenterade nyligen en rapport om hur dagens system med förmånsbeskattning gynnar män med höga inkomster som bor i storstad: ”Subventioner och klimaträttvisa”. I rapporten jämför Svensk Kollektivtrafik skillnaderna mellan elbil och månads- och årskort till kollektivtrafiken som förmån.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)