Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, missar de flesta av de mål som politikerna har satt upp. Utvecklingen är bekymmersam, konstateras i en rapport som trafikpolitikerna i Västra Götandsregionen får på sitt bord i veckan. Kollektivtrafikens marknadsandel minskar, resandet har stagnerat och koldioxidutsläppen minskar inte som det var tänkt. Dessutom går det för långsamt med att göra hållplatserna tillgänglighetsanpassade.
Utvecklingen är bristande och flertalet av målen i regionens trafikförsörjningsprogram kommer inte att nås, konstaterar rapporten och pekar ut flera områden som ”särskilt bekymmersamma”:
Kollektivtrafikens marknadsandel av de motoriserade resorna minskade från 33 procent år 2023 till 28 procent förra året. Men en tröst är att en del av minskningen förklaras av ändrade undersökningsmetoder av resandet. Att avvikelsen från målet inte är större kan Västtrafik tacka kvinnorna för. Bland dem var kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet förra året 32 procent, bland männen endast 25 procent.
Regionen har också haft som mål att antalet resor med kollektivtrafiken åtminstone skulle upp på 2019 års nivå, det vill säga minst 350 miljoner resor förra året. Men det blev bara 325 miljoner och en blygsam ökning med två miljoner resor jämfört med 2023.
När det gäller tillgänglighetsanpassade hållplatser står utvecklingen och stampar. Målet är att i år nå upp till minst 800 sådana hållplatser. 2023 var antalet 637. Inte en enda tillgänglighetsanpassad hållplats tillkom förra året.
Inte heller koldioxidutsläppen från kollektivtrafiken minskar i takt med planerna. Västtrafiks mål är att CO2-utsläppen per personkilometer i kollektivtrafiken till i år ska minska med minst 85 procent, jämfört med 2006. Förra året nådde man 72 procent. Det beror bland annat på att resandet inte nådde de nivåer man planerade för.
Lämna ett svar