Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storbråk i Uppsala om bussbolag och skatteplanering

Det stormar kring Gamla Uppsala Buss. Stora delar av styrelse och ledning hotar att avgå eftersom man anser att landstinget vill pressa dem till olagligheter. Foto: Ulo Maasing.

Nu stormar det åter kring Upplands Lokaltrafik, UL. Flera ledamöter i styrelsen och ledningen för Gamla Uppsala Buss, GUB, hotar att avgå därför att man anser att krav som landstinget ställer på GUB innebär att manriskerar att göra sig skyldig till skattebrott. Bland dem som är beredda att ställa sin plats till förfogande är GUB:s vd Claes Göran Alm, skriver Upsala Nya Tidning, UNT.

Redan nu har en folkpartist i GUB:s styrelse, Maria Mattsson Mähl avgått och styrelseordföranden Marie-Louise Ekholm(M) hotar att lämna styrelsen, liksom dess andre vice ordförande Lena Rönnberg och miljöpartisten Maria Gardfjell.

Anledningen till storbråket är att landstinget och UL kräver att GUB retroaktivt sänker sitt vagntimmespris och betalar tillbaka 21 miljoner kronor till UL som köper stadstrafiken i Uppsala av GUB.

Med en sådan retroaktiv återbetalning skulle UL kunna vända förra årets förlust till ett nollresultat.

Samtidigt skulle GUB slippa betala skatt på den vinst som företaget  redovisar eftersom GUB:s vinst i ett slag skulle ätas upp genom manövern.

GUB:s vd Claes Göran Alm säger till UNT att man strax före jul för första gången fick propåer från landstinget om att föra över vinsten. GUB lät då advokatfirman Lindahl granska kraven. Advokatfirman konstaterade att transaktionerna kan strida mot både redovisnings- och skattelagarna. Lindahls är för övrigt samma advokatfirma som anlitas av UL i den stora upphandlingsskandalen kring regionbussupphandlingen i Uppland för några år sedan. I den härvan pågår de rättsliga processerna.

Alm hänvisar också till GUB:s egna revisorer som enligt UNT också har varnat för att landstingets upplägg kan innebära skattebrott.

– Vi är inte emot att föra över vår vinst. Men det måste ske lagligt och det innebär att vi måste betala en del i skatt. Jag tänker inte göra något som går emot lagen, säger Alm som också säger sig vara beredd att avgå om det krävs.

Även styrelseordföranden i GUB, Marie-Louise Ekholm säger nej till landstingets agerande.

– Inte någon anställd eller politiker ska behöva göra något som kan leda till skadestånd, böter eller fängelse, säger hon till UNT.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman(M) uppger att landstingets jurister har utrett allt noggrant.

– I augusti gav vi GUB:s styrelse i uppdrag att sänka sina proser. Det har man inte gjort. Istället agerar man i strid med fattade beslut och det är allvarligt, SÄGER HAN TILL UNT.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)