Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva lovar att hålla tidtabellen i mars

Utlovas gå i tid senast i mars. Foto: VDL.

Buss- och tågoperatören Arriva lovar att hålla tidtabellen i den trafik man tagit över i norra Storstockholm senast vecka 10, dvs den vecka som börjar den 4:e mars. Det uppgav företaget sedan men på onsdagen tillsammans med Storstockholms Lokaltrafik (SL) mött Österåkers kommun. Kommunen hade kallat SL och Arriva till mötet med anledning av det uppmärksammade kaos som har präglat busstrafiken i nordöstra Storstockholm sedan Arriva tog över där den 7 januari.

Kaoset har bland annat tvingat Österåkers kommun att chartra bussar för att skolelever ska komma i tid till de nationella proven i skolorna denna vecka.

Kommunalrådet Micaela Fletcher Sjöman (M) uppger att såväl SL som Arriva är införstådda med vidden av problemen i Österåker och andra kommuner.

Arriva skyllde vid mötet med kommunen trafikkaoset på gamla IT-system, backventiler på etanolbussar som inte hade blivit bytta, laddramper som inte var anpassade för de nya bussarna och ändrade körspecifikationer.

Enligt Micaela Fletcher Sjöman räknar Arriva med att nå 100 procents tillförlitlighet och trafik enligt tidtabell senast under vecka 10, med stegvisa förbättringar fram till dess.

Tiden fram till vecka 10 kommer man att ha stand by-bussar på prioriterade linjer att snabbt sätta in om det skulle tillstöta eventuella problem.

Rapporteringen från Arriva till SL:s informationssystem har inte heller fungerat. Vid mötet framfördes att det är ett absolut krav att så ska ske.

– Vi är självfallet inte nöjda med att nå full tillförlitlighet först vecka 10, men nu förväntar vi oss att de stegvisa åtgärder man nu utfäst sig göra fram till dess snabbt börjar ge märkbart resultat. Vi är redo att på eget initiativ fortsätta sätta in kommunalt anordnade bussar på fler linjer om man inte skyndsamt kan visa att man löser uppgiften, framhåller Micaela Fletcher Sjöman.

– Det var bra att vi tillsammans idag, majoritet och opposition, mötte SL och Arriva och fick föra fram de synpunkter vi som politiska företrädare fått till oss av medborgarna i Österåker. Jag tror att SL och Arriva med det har förstått allvaret i situationen, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)