Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kalmar Länstrafik fortsätter spräcka sin budget

Kalmar Länstrafik ftt rätta mun efter matsäcken. Foto: Ulo Maasing.

Kalmar Länstrafik, KLT, fortsätter att spräcka sin budget. För 2012 redovisar KLT ett underskott jämfört med budget på 17,6 miljoner kronor som nu skattebetalarna via landstinget får täcka upp. Redan tidigare måste invånarna i Kalmar län betala över 70 procent av kostnaderna för kollektivtrafiken via skattsedeln.

– Visst, det är inte ett bra resultat. Men vi får inte glömma bort att vi gick in i 2012 med ett underskott på närmare 55 miljoner kronor. Vi har verkligen arbetat hårt under året för att komma till rätta med de ekonomiska problemen, och jag vill påstå att vi är på rätt väg, säger Ulf Nilsson (S), ordförande i Transportstyrelsen i Kalmar län till tidningen Barometern.

Han hoppas dock på att man i år ska klara budget.

Enligt siffror från myndigheten Trafikanalys har Kalmar län den dyraste kollektivtrafiken i landet, samtidigt som beläggningen på bussar och tåg är sämst i landet: 0,44 resor per utbudskilometer.

Enligt Trafikanalys´siffror, som kom i somras, beror KLT:s usla beläggning inte på att man erbjuder en extremt omfattande kollektivtrafik i förhållande till befolkningens storlek. Utbudet av kollektivtrafik, räknat i kilometer/invånare är 69, vilket placerar länet i det lägre mellanskiktet i landet. Störst utbud av kollektivtrafik i förhållande till invånarantalet har Uppsala län med 120 utbudskilometer/invånare.

Däremot har Kalmar län den tvivelaktiga äran av att ha den överlägset dyraste kollektivtrafiken i landet om man ser till kostnaderna för trafiken. Där ligger länet skyhögt över landet i övrigt med en kostnad på 81,73 kronor/resa. Näst högsta kostnaderna har Norrbotten med 57,76, Västerbotten (57,54) och Kronoberg (57,12).

Ett krånglande biljettsystem från norska Fara har inte gjort tillvaron lättare för KLT.

Under den senaste tiden har det på KLT:s bussar ofta inte gått att betala med bankkort och det har varit omöjligt för förarna att sälja biljetter. Resenärerna har då fått åka gratis.

Nu byter KLT ut hårdvaran i bussarna till en kostnad av 7,5 miljoner kronor.

Strulet med biljetterna har stått KLT dyrt.

– Vi har tappat fyra miljoner om året, säger trafikdirektör Karl Johan Bodell till SR P4 Kalmar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)