Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gamla Uppsala Buss går emot ägarkrav

Styrelsen för Gamla Uppsala Buss går emot sina ägares krav på retroaktiv prissänkning. Foto: Ulo Maasing.

Styrelsen för det landstingsägda bussföretaget Gamla Uppsala Buss (GUB) vägrade på torsdagen att föra över bolagets vinst till sina ägare och Upplands Lokaltrafik (UL) genom att retroaktivt sänka priset på den trafik man kör åt UL. Det skulle ha gjort det möjligt för UL att visa ett nollresultat istället för en rejäl förlust under förra året. Istället placeras GUB:s vinst på 21 miljoner i en dispositionsfond.

– Jag tycker det är skönt att styrelsen enhälligt fattat det här beslutet. Vi vill inte obstruera mot våra ägare utan bara göra det här på rätt sätt så att det inte strider mot lagen, säger styrelsens ordförande Marie-Louise Ekholm (M) till Upsala Nya Tidning..

Bakgrunden är att det har brutit ut ett jättebråk mellan landstingsledningen i Uppsala och Gamla Uppsaa Buss´ styrelse och ledning. Anledningen till storbråket är att landstinget och UL kräver att GUB retroaktivt sänker sitt vagntimmespris och betalar tillbaka 21 miljoner kronor till UL som köper stadstrafiken i Uppsala av GUB.

Med en sådan retroaktiv återbetalning skulle UL kunna vända förra årets förlust till ett nollresultat.
Samtidigt skulle GUB slippa betala skatt på den vinst som företaget  redovisar eftersom GUB:s vinst i ett slag skulle ätas upp genom manövern.

GUB:s vd Claes Göran Alm har tidigare uppgett att man strax före jul för första gången fick propåer från landstinget om att föra över vinsten. GUB lät då advokatfirman Lindahl granska kraven. Advokatfirman konstaterade att transaktionerna kan strida mot både redovisnings- och skattelagarna. Även GUB:s egna revisorer har varnat för att göra som landstingsledningen vill.

Den fondering som GUB:s styrelse nu har beslutat innebär visserligen att företagets ägare kan använda pengarna som de vill, men om pengarna tas ut ur fonden måste de beskattas. Den lösning som landstingsledningen i Uppsala ville tvinga igenom hade inneburit att man hade sluppit betala skatt på vinsten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)