Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu slår eurokrisen mot Sverigeturismen – men långväga turism ökar

Den ekonomiska oron i Europa har nu tydligt slagit igenom mot turismen till Sverige. Med undantag för Schweiz, Irland och Turkiet minskade övernattningarna från samtliga länder i Väst- och Sydeuropa under 2012. Det konstaterar Tillväxtverket i sin summering av turiståret 2012. Samtidigt som turismen från stlrre delen av Europa minskade ökade däremot antalet långväga besökare med 5,8 procent.

Den långväga turismen till Sverige fortsätter att öka, även om besökarna från Europa blir färre i eurokrisens spår. De långväga turisterna är också viktiga för svensk bussnäring. Här trängs kryssningspassagerare vid sina transferbussar i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Totalt genomfördes 52,8 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige under 2012, det var en ökning med 0,4 procent från 2011. Skälet till att ökningen inte blev större var oron i Europa med hårda besparingar och en svag arbetsmarknad.

För tredje året i rad ökade däremot de långväga besökarna. Från Kina ökade övernattningarna med 11,2 procent och från USA med 6,6 procent. Även Japan ökade, men passerades av Indien som, med en ökning på drygt 40 procent, blev den tredje största utom-europeiska marknaden under 2012. Totalt ökade övernattningarna från de långväga marknaderna med 5,8 procent.

Logiintäkterna på hotell, stugbyar och vandrarhem fortsatte att öka till totalt 19,4 miljarder kronor eller med 0,8 procent under 2012. Störst ökning hade Västra Götaland där intäkterna ökade med 95 miljoner kronor, följt av Norrbotten som ökade med 46 miljoner kronor.

Procentuellt var det Västernorrland som ökade mest, plus 7,6 procent. På hotellen ökade antalet sålda rum med drygt en procent, men den genomsnittliga logiintäkten per disponibelt rum låg kvar på ungefär samma nivå som under 2011.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)