Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ner för Volvo Bussar – vinsten nästan helt utraderad

Lönsamheten rasade i fjol för Volvo Bussar. Foto: Ulo Maasing.

Det fjärde kvartalet 2012 blev en svag period för Volvo Bussar. Lönsamheten rasade och orderingången sjönk kraftigt. Förlusten under det fjärde kvartalet blev 129 miljoner kronor mot en vinst på 308 miljoner samma period 2011. Men samtidigt ökade Volvo Bussar sina marknadsandelar i Nordamerika, Sydamerika och Europa. Orderingången det fjärde kvartalet uppgick till 3 068 bussar jämfört med 3 941 samma period år 2011. Totalt levererade Volvo Bussar 10 678 bussar under helåret 2012, en nedgång med 16% jämfört med 2011.

För hela året gäller att rörelseresultatet på 1 114 miljoner kronor år 2011 nästan helt raderades ut. Rörelseresultatet för Volvo Bussar blev i fjol blygsamma 51 miljoner. Samtidigt sjönk omsättningen från 21 823 miljoner år 2011 till 20 295 miljoner förra året.

Volvo konstaterar i sin delårsrapport för fjärde kvatalet 2012 och helårsrapporten för samma år som publicerades på onsdagsmorgonen att efterfrågan under året var låg på de flesta bussmarknader med undantag för Asien.

I Europa bedöms marknaden för helåret uppgå till 20 600 enheter, vilket är 13% lägre än under 2011. I Sydeuropa är nedgången nära 40%. Den betydande prispressen fortsätter i samtliga upphandlingar i Europa.

Stadsbussmarknaden i Nordamerika är fortsatt svag. Foto: Ulo Maasing.

I Nordamerika fortsätter stadsbussmarknaden att vara svag på grund av budgetsituationen i USA och återhämtningen inom turistbussar är fortsatt långsam.

Den sydamerikanska marknaden är fortsatt svag, konstaterar Volvo, delvis som en effekt av förköpen av bussar inför Euro 5 och av operatörernas avvaktan i samband kommunalval i Brasilien.

De asiatiska bussmarknaderna fortsätter att växa, men i en långsammare takt på grund av världskonjunkturen. I Indien steg marknaden med 3%. I Kina steg marknaden med 6% jämfört med 2011.

Volvo Bussars leveranser under det fjärde kvartalet 2012 uppgick till 3 244 bussar jämfört med 4 172 bussar samma kvartal 2011, en minskning med 22%. Samtliga marknader hade minskade leveranser under det fjärde kvartalet jämfört med samma period 2011. Företaget har ökat sina marknadsandelar i Nordamerika, Sydamerika och Europa.

Världsledande på helelektriska bussar
Orderingången det fjärde kvartalet uppgick till 3 068 bussar jämfört med 3 941 samma period året innan. Minskningen förklaras av Volvo med den svaga världsmarknaden. Trots den minskade orderingången jämfört med 2011, som var ett rekordår för Volvo Bussar, så innebar det fjärde kvartalet en förbättrad trend jämfört med de föregående kvartalen under 2012.

Under det fjärde kvartalet undertecknades flera viktiga order, inklusive 310 turistbussar till Rio de Janeiro i Brasilien, 475 hybridbussar till Quebec i Kanada och 150 helelektriska bussar till Qingdao i Kina som ska levereras av Sunwin (ett samriskbolag mellan Volvo Bussar och SAIC Motor).

Sunwin levererade totalt 413 helelektriska bussar under 2012, vilket gjorde företaget till ledande i Kina och en världsledande leverantör av helelektriska bussar över 10 meter under 2012.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)