Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Engelska busspassagerare nöjdare än svenska

Nöjda resenärer i kö till bussen. Brittiska busspassagerare är nöjdare än svenska – och allra nöjdast är man i Nottingham där 95 procent av resenärerna säger sig vara nöjda. Foto: Ulo Maasing.

Busspassagerare i det avreglerade Storbritannien är nöjdare än deras svenska kamrater. Det framgår av en omfattande kundundersökning som har gjorts i England. Undersökningen omfattar inte Londonområdet, som har ett upphandlingssystem för kollektivtrafik av svensk modell. Istället riktar man in sig på resenärer i övriga England där busstrafiken är avreglerad och drivs på kommersiell grund. Bakom undersökningen står Passenger Focus, en statligt finansierad institution med uppgift att ta tillvara resenärernas intressen.

Undersökningen avlivar i praktiken en del av myterna om nackdelarna med kommersiell kollektivtrafik.

Undersökningen bygger på intervjuer med 20 000 busspassagerare och visar att 84 procent är nöjda eller mycket nöjda med sin senaste bussresa. I Sverige är siffran enligt kollektivtrfikbarometern 82 procent, men då räknas också annan kollektivtrafik in.

Spännvidden är dock stor mellan olika områden. I Nottingham, där kommunala Nottingham City Transport kör trafiken utan subventioner, är hela 92 procent av busspassagerarna nöjda eller mycket nöjda. I grevskapen Essex och West Midlands, som är sämst, är 79 procent nöjda eller mycket nöjda.
Just Nottingham City Transport har besökts av ett antal svenska studiegrupper de senaste åren på resor arrangerade av oss, Bussbranschens Riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting.

Men det är inte bara när det gäller kundnöjdhet överlag som de engelska busspassagerarna är nöjdare än de svenska. Enligt kollektivtrafikbarometern anser 38 procent att kollektivtrafiken är prisvärd. I England är motsvarande siffra för busspassagerare 56 procent.

Hela den omfattande rapporten som är på engelska kan hämtas från Passenger Focus´webplats.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)