Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hackare gör det lättare för funktionsnedsatta att ta bussen

Vinnarna i årets Travelhack, teamet bakom appen Resledaren: Joel Holmberg, Anna Sjölund, Hampus Sethfors, Victor Cottin och Micaela Sjölund från Stockholm. De vann också kategorin ”En kollektivtrafik för alla”. På bilden saknas Hamus Sethfors som ni dock kan se på den bild som illustrerar vår intervju med honom i Bussradion. Foto: Samtrafiken.

Nu har bästa, nya digitala tjänst för kollektivtrafiken utsetts. Det är en nyutvecklad app som underlättar för människor som är autistiska, har ADHD eller andra så kallade kognitiva funktionsnedsättningar att ta bussen eller annan kollektivtrafik. Appen, som har döpts till Resledaren, vann på söndagseftermiddagen Travelhack. Under helgen har utvecklare från hela landet kämpat under 24 timmar i Sveriges största hackathon för kollektivtrafiktjänster.

Resledaren är en reseplanerare för personer med kognitiva funktionsnedsättningar, t ex autism eller ADHD, som bland annat påminner om när det är dags att gå från hemmet, visar en kom ihåg-lista (plånbok, nycklar etc) och förbereder resenären på kommande stationer eller byten. Det vinnande laget kan nu se fram emot att få resa till den världsledande utvecklartävlingen Disrupt i San Francisco.

Vinnarna i Travehack 2013 är Joel Holmberg, Anna Sjölund, Hampus Sethfors, Victor Cottin och Micaela Sjölund från Stockholm.

Utöver första platsen i Travelhack fanns det även tre kategorier att tävla om.

I kategorin ”Så mycket bättre” vann Erik Eng, Johan Liesén, César Pinto Castillo och Emil Palm från Stockholm med tjänsten Biljettapp. Foto: Samtrafiken.

I kategorin ”Så mycket bättre” vann Erik Eng, Johan Liesén, César Pinto Castillo och Emil Palm från Stockholm med tjänsten Biljettapp. Biljettapp samlar och levererar trafik- och resandeinformation till resenären. Resultatet blir en smart biljett, där resenären hela tiden har uppdaterad information om sin resa tillsammans med sin biljett.

I kategorin ”Roligare rörlighet” vann David Hall, Tomas Seo, Emelie Andén och Nicklas Sigurdh från Stockholm med tjänsten Travel Mashup. Foto: Samtrafiken.

I kategorin ”Roligare rörlighet” vann David Hall, Tomas Seo, Emelie Andén och Nicklas Sigurdh från Stockholm med tjänsten Travel Mashup. Travel Mashup är en musikspelare som hämtar inspiration från din resa och närmiljö, och mixar ihop låtar utifrån resans längd, hållplatser och miljöer.

I kategorin ”En kollektivtrafik för alla” vann Joel Holmberg, Anna Sjölund, Hampus Sethfors,  Victor Cottin och Micaela Sjölund från Stockholm med tjänsten Resledaren, det vill säga samma tjänst som också vann Grand Prize.

– Redan under kvalet såg vi att tävlingsbidragen höll otroligt hög kvalité. Nu när finalen är över kan vi konstatera att det finns en stor potential för öppen svensk kollektivtrafikdata. Finalen bjöd på många spännande tjänster med ett tydligt fokus på resenären, säger Robert Fromell, webbstrateg, Storstockholms Lokaltrafik.

– Det var otroligt spännande in i det sista. Vilken final det blev! Travelhack fortsätter att utvecklas som en tydlig motor för digital innovation för kollektivtrafiken. Vår förhoppning är att satsningen på Travelhack och plattformen Trafiklab ska leda till ett smartare vardagsresande, säger Anders Hjalmarsson, industriforskare vid Viktoria Swedish ICT.

– Det är en fördel att deltagarna i Travelhack inte kommer från kollektivtrafikbranschen utan utifrån. Likaså att medelåldern är låg till skillnad från hur det ser ut bland beslutsfattarna i branschen som mest är medelålders män, säger Gerhard Wennerström, vd för Samtrafiken.

Travelhack är ett hackathon som inspirerar Sveriges utvecklare att ta fram appar och tjänster som gör kollektivt resande mer attraktivt. Till sin hjälp hade de tävlande Trafiklab, en plattform för öppen trafikdata, och en lång rad öppna datakällor olika branscher. Travelhack 2013 arrangerades av SL, Samtrafiken och Viktoria Swedish ICT.

51 bidrag tävlade i kvalet. 21 lag med totalt 79 utvecklare gick till finalen.

Lyssna också i Bussradion på en intervju med såväl vinnarna som med Samtrafikens  Gerhard Wennerström.

Här nedan hittar du bilder från söndagens Travelhackfinal. Foto: Ulo Maasing.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)