Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kanonstor ökning i Karlskoga

I Karlskoga ökade bussresandet dramatiskt mot slutet av förra året. Foto: Zaxo/Creative Commons.

Samtidigt som bussresorna i större delen av Örebro län minskade påtagligt under de fyra sista månaderna förra året sköt bussåkandet i Karlskoga i höjden som en raket. Det rapporterar Nya Wermlandstidningen, som har tagit del av ny statistik från Länstrafiken Örebro.

Under perioden september – december i fjol minskade bussresandet med stadstbussarna i Örebro med 3,9 procent jämfört med samma period året före.  Regionbussarna i länet minskade samtidigt med 5,2 procent.

I Karlskoga däremot ökade resandet med hela 19,6 procent.

Fast egentligen handlar det om en återgång till det normala. Året innan, 2011, minskade nämligen resandet kraftigt på grund av att den entreprenör som tidigare körde trafiken gick i konkurs 2010.

Det ledde till problem i trafiken, bland annat på grund av dåliga bussar. Men nu har stabiliteten återställts och resandet skjutit fart igen, utan ökade kostnader för Länstrafiken.

Bilden av det minskade resandet i Örebro är inte heller rättvisande, säger Thony Lundberg på Länstrafiken Örebro till NWT. Minskningen i staden beror nämligen på nya regler för kostnadsfria resor för gymnasister som gör det möjligt för fler att åka gratis jämfört med året innan.

– Ser man till helheten har resandet med stadstrafiken i Örebro i själva verket ökat under året, säger Thony Lundberg.
För hela 2012 minskade regionbusstrafiken med 4,3 procent och stadstrafiken i Örebro med 4,1 procent. Stadsbusstrafiken i Karlskoga ökade med 7,8 procent.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)