Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljözon inrättas i centrala Umeå

Umeå inför miljözon i centrala staden från den 1 april 2014. Tills vidare är dock Västra Esplanaden undantagen. Kartan visar det område i Umeå som kommer att klassas som miljözon. Klicka på kartan för att se den i större storlek.

Umeå ansluter sig till de städer som har en miljözon i centrala delen av staden. Miljözonen i Umeå införs från och med den 1 april 2014. Miljözonen i Umeå omfattar tunga bussar och lastbilar, alltså fordon med en totalvikt över 3,5 ton.

Utformningen av regelverket är densamma för samtliga städer som har infört miljözon. För Umeås del är miljözonen en av åtgärderna i det åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid, som antogs av fullmäktige 2007.

— Frågan har diskuterats under många år, och att vi nu har nått resultat beror på ett gott samarbete mellan politiker och tjänstemän. Syftet med zonen är att begränsa skadliga effekter av miljöpåverkan, framför allt kvävedioxidutsläpp, säger tekniska nämndens ordförande Lasse Jacobson (V).

Zonen omfattar centrala Umeå (se kartan ovan) med undantag av Västra Esplanaden. Staten är än så länge väghållare av Västra Esplanaden och statliga vägar kan enligt Trafikverket inte inkluderas i en miljözon. Umeå kommun villdock att även Västra Esplanaden ska ingå i miljözonen. Därför avser man stöd av både Länsstyrelsen och Transportstyrelsen att få frågan prövad.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)