Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västernorrland ger bussbolag frihet att välja

Länstrafiken i Västernorrland, Din Tur, tar ett nytt grepp i årets trafikupphandling. Istället för att bestämma vilka busstyper som ska användas i olika delar av trafiken ger man bussföretagen frihet att själv välja storlek på bussen. Det är sannolikt första gången det sker i en kollektivtrafikupphandling i Sverige.

I upphandlingsunderlaget i Västernorrland heter det:

”Trafikföretaget äger rätt att planera och utföra Trafikuppdraget med olika storlek på fordon under förutsättning att de grundläggande krav på fordonsklass-, funktion- och design uppfylls. Det innebär att trafikföretaget äger rätt att välja storlek på fordon avseende sitt- och ståplatser givet att det överensstämmer med resandet vid varje tillfälle.”

Som vi tidigare har rapporterat har forskaren Helene Lidestam vid Linköpings universitet visat att det finns stora miljövinster att göra om bussbolagen ges möjlighet att själv välja busstyp.

Hon har gjort detaljerade analyser av hur valet av busstyp påverkar miljöutsläppen från busstrafiken genom att studera den trafik som körs från Nobinas depåer i Skaraborg och Kallhäll, nordväst om Stockholm.

– Koldioxidutsläppen kan minska betydligt om upphandlaren låter bli att detaljreglera vilka busstyper som ska användas, förklarar Helene Lidestam.

– När operatören fick vara flexibel och välja busstyp för respektive linje och avgång minskade koldioxidutsläppen med 34,3 procent i Skaraborg och 30,1 procent i Kallhäll.

– Med reservation för att jag inte har sett kraven på fordon är det här ett stort kliv framåt för kollektivtrafiken, säger Lars Annerberg på Bussbranschens Riksförbund, BR.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)