Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Engelsk stad storsatsar på elbussar

Redan idag rullar åtta batteribussar i trafik i Nottingham, bland annat på innerstadslinjen CentreLink. Nu har staden beställt yttterligare 20 batteribussar från Optare. Foto: Ulo Maasing.

Den engelska staden Nottingham gör nu en storsatsning på eldrivna bussar. Staden har beställt 20 helt elektriska bussar från den brittiska busstillverkaren Optare. Därmed får Nottingham den hittills största flottan i Europa av elbussar i reguljär trafik.

Sedan tidigare har Nottingham åtta eldrivna Optare Solo EV i trafik på innerstadslinjerna CentreLink och MediLink. Bussarna har blivit mycket populära bland passagerarna och är en del av Nottinghams satsning på att minska koldioxidutsläppen i staden med 26 procent till år 2020, jämfört med 2005.

Samtidigt konsoliderar Optare, som ägs av indiska Ashok Leyland, sin ställning som Europas ledande tillverkare av fullstora batteridrivna bussar i kommersiell trafik.

Den order som Nottingham nu har lagt hos Optare gäller dels midibussar av modell Solo, dels den större modellen Versa. Den största versionen av Solo SR kan ta 33 sittande passagerare, medan Versa har en kapacitet på upp till 40 sittande.

Samtliga bussar kommer att utrustas med ett snabbladdningssystem. Samtidigt kommer en laddstation att anläggas vid en av stadens infartsparkeringar. Meningen är att bussarna ska laddas där under förarnas lunchpaus, vilket fördubblar deras körsträcka.

Kostnadsmässigt väntas varje buss spara upp till 8000 pund om året (ca 90000 SEK) i drivmedelskostnader, jämfört med motsvarande dieselbuss. De dagliga ”tankningarna”, dvs batteriladdningarna, bedöms kosta ca 110 – 120 kronor/buss. Andra besparingar görs på underhållssidan eftersom den elektriska drivlinan är enklare och robustare än en konventionell drivlina.

Nottinghams stad fick i höstas pris som bästa lokala trafikmyndighet, samtidigt som det kommunägda bussföretaget Nottingham City Transport fick pris som bästa stadstrafikföretag och bästa bussföretag, alla kategorier.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)