Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljöminister vill ha bättre busstrafik till storflygplats

Det norska miljödepartementet vill ha bättre bussförbindelser till Gardermoen. Foto: Ulo Maasing.

Utökad busstrafik och begränsningar för biltrafiken till landets största flygplats. Det vill den norska miljöministern Bård Vegar Solhjell ha. Flygplatsen är naturligtvis Oslos internationella flygplats Gardermoen som räknat i antal flygresenärer är större än Arlanda.

Redan nu är kollektivtrafikens marknadsandel av resorna till och från Gardermoen hela 67 procent, men det norska miljödepartementet vill få upp den siffran till 75 procent.

Därför vill departementet stärka kollektivtrafikens ställning genom att bygga en ny bussterminal över järnvägsstationen på Gardermoen.

Departementet vill bland annat ha bättre tvärförbindelser med buss i regionen.

Samtidigt vill miljödepartementet begränsa möjligheterna att ta bil till flygplatsen. Det ska ske genom en begränsning av antalet parkeringsplatser. Kommunen har begärt att få bygga fler p-platser men får nu nobben av miljödepartementet som kräver att antalet parkeringsplatser ska begränsas i kommunens fortsatta planering.

Till den norska resebranschsajten boarding.no säger Bjørn Østbye, vd för Flybussekspressen att han delar departementets syn på att kollektivtrafiken ska få en starkare ställning på Gardermoen.

– Men en ny bussterminal räcker inte. Myndigheterna måste också i långt högre grad än idag ordna en bättre framkomlighet för bussarna. Utan en sådan förbättring av framkomligheten kommer bussarna också i framtiden att sitta fast i samma köer som privatbilar och förseningar går inte att undvika, i synnerhet inte under rusningstid.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)