Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gasbussar från Scania till brittisk stad

Scania/Alexander Dennis levererar 20 gasbussar till Reading i England. Foto:Scania.

Det har varit trögt för gasbussar på den brittiska marknaden. Samtidigt har hybridbussar sålts i stora volymer, inte minst till glädje för Volvo som har Storbritannien som sin största hybridbussmarknad. Men Scania har ändå lyckats göra en inbrytning på den brittiska marknaden med 20 gasbussar till staden Reading, väster om London.

Bussarna, som karosseras av brittiska Alexander Dennis (ADL) är de första som Scania/ADL levererar. Leveranserna började för en dryg vecka sedan och ska enigt planerna vara avslutade i början av den här månaden.

Kommunägda Reading Buses är den dominerande aktören i lokaltrafiken i och kring Reading. Företaget har sedan tidigare drygt 100 Scania i sin vagnpark.

För att förmå fler att köpa gasfordon i Storbritannien bildades där 2011 en särskild organisation, Gas Bus Alliance. Bakom organisationen står bland annat fordonstillverkare som tillverkar gasbussar med MAN i spetsen.

Det handlar dock inte om biogasbussar utan om naturgasbussar. Ordern från Reading är enligt Scania ett resultat av ett samarbete mellan Scania, ADL och Gas Bus Alliance.

Reading Buses har också ett avtal med Gas Bus Alliance som säger att för varje kilo gas som företagets bussar använder ska ett kilo biometangas sprutas in i det nationella gasnätverket. Därmed kan man hävda att driften av bussarna är ”fossilneutrala”.

 

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)