Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborgsföretag levererar IT-plattform till Keolis bussar

Thomas Gambinus, vd för IT-företaget Pilotfish. Foto: Ulo Maasing.

Det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish har tecknat avtal med den bussoperatören Keolis om att leverera en IT-plattform på de bussar som Keolis kör i Göteborg. Plattformen har en Androidbaserad förardisplay.

Bakgrunden är att Keolis förra året vann upphandlingen av busstrafiken på Hisingen i Göteborg. Den 16 juni börjar företaget trafikera området med 114 bussar. Keolis har nu tecknat ett treårigt ramavtal med Pilotfish som ska leverera IT-plattformen till Keolis Göteborgsbussar.

– I moderna bussar finns många olika IT-system installerade, t ex video-, GPS-, skylt- och biljettsystem. Tidigare har bristen på samordning mellan systemen orsakat höga drifts- och kommunikationskostnader, säger Tomas Gabinus,  vd för Pilotfish.

–  Operatören ansluter delsystem och lägger till applikationer till den gemensamma plattformen.  Användaren får både information om IT-systemens och bussarnas status vilket underlättar underhåll och service för driftspersonalen. Det ökar driftsäkerheten, vilket gör att fler bussar kan vara ute i trafik, säger Tomas Gabinus.

Pilotfish erbjuder system och applikationer till bussoperatörer och huvudmän i Europa. Bolaget är baserat i Göteborg och siktar på en internationell expansion.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)