Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Intäktsras för SL-trafiken – missar budgeten med 374 miljoner

Biljettintäkterna störtdyker i kollektivtrafiken i Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Trots att resandet inte har minskat kommer SL-trafiken (Storstockholms Lokaltrafik) att missa sin budget med 374 miljoner kronor i år, i första hand på grund av ett rejält tapp när det gäller biljettintäkterna. Det framgår av den purfärska tertialrapporten för Stockholms läns landsting.

Där summeras siffrorna från årets första fyra månader. Rapporten analyserar också hur utvecklingen kommer att bli för hela år 2013.

Enligt rapporten kommer SL i år att få in 374 miljoner mindre än man hade räknat med i biljettinkomster.

Man kan inte skylla raset på problemen med SMS-biljetter. Nästan alla kurvor pekar åt fel håll: periodbiljetter, sms-biljetter, reskassa och flera andra biljettyper har sålt sämre än budget, konstaterar rapporten.

SL:s biljettsystem, Access, dras också med problem. Under mars förlorade SL 6 miljoner kronor på grund av fel på accessutrustningen på bussarna.

De förlorade intäkterna beror inte på att Stockholmarna har minskat sitt kollektivresande. Istället väntas resandet öka marginellt under året.

SL:s ekonomi räddas, trots intäktsraset, tack vare faktorer som SL:s politiska ledning inte har någon kontroll över, främst genom att kostnaderna för köpt trafik är 248 miljoner lägre än budgeterat samt av ett förbättrat finansnetto på 194 miljoner.

Det är främst de sänkta elpriserna som spelar SL i händerna genom att en stor del av SL-trafiken drivs med el (T-banor, pendeltåg, förortståg och spårväg). Finansnettot blir bättre än budgeterat på grund av bland annat lägre marknadsräntor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)