Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största bigoasverket byggs i Skåne

Skånetrafikens bussar i tio skånska städer ska få biogas från Sveriges största biogasanläggning.

Byggfirman NCC har fått i uppdrag att grundlägga Sveriges största biogasverk. Anläggningen, Jordberga, ska framför allt leverera biogas till Skånetrafikens bussar i tio skånska städer. Anläggningen byggs på 70 000 kvadratmeter mark utanför Trelleborg.

Jordberga blir Sveriges största biogasanläggning med förnyelsebar energi och kommer förse Västsveriges stamnät med biogas. Därmed introduceras biogas för första gången i svensk infrastruktur. Idag levererar svenska stamnätet för gas endast fossil naturgas.

– Lantbruken i södra Skåne kan bidra med mycket restprodukter från sin odling, så vi kan få fram tillräckligt med förnybar biogas.

– Den biogas som produceras här kommer bidra till att minska utsläppen av koldioxid med 28 000 ton per år. Det motsvarar utsläppen från 300 stadsbussar på ett år, säger Peter Sigefjord, projektledare, Swedish Biogas International, SBI.

Jordberga kommer framförallt att leverera biogas till Skånetrafikens stadsbussar i sammanlagt tio skånska städer. Anläggningen bidrar därmed till att förverkliga Skånetrafikens mål att köra alla sina transporter utan fossila bränslen senast år 2020.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)