Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världspremiär för eldriven stadsbuss från VDL

VDL Citea Electric premiärvisas på UITP-mässan i Génève. Bild: VDL Bus&Coach.

Den holländska busstillverkaren VDL Bus & Coach lanserar en helt eldriven version av sin stadsbuss Citea på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s världskongress och mässa nästa vecka. Arrangemanget äger rum i Génève och pågår i tre dagar från och med måndag. Nya VDL Citea Electric är en tolvmeters låggolvsbuss där köparen kan välja mellan olika drivsystem och batteripaket.

VDL Citea Electric kan således fås i en version med ett stort batteri som enligt tillverkaren är lämplig för körning på längre sträckor utan laddning under vägen. Nackdelen är att det stora batteriet samtidigt gör att antalet passagerare begränsas.

Om operatören i stället vill ha en mer flexibel lösning som samtidigt innebär att antalet passagerare inte behöver begränsas finns flera alternativ. Bussen är då utrustad med ett relativt litet batteri som laddas regelbundet när bussen är i trafik.

Laddningen är snabb och kan ske med hjälp av olika tekniska lösningar: induktion, luftledning eller plug-in. Dessutom kan bussen utrustas med en särskild ”räckviddsförlängare” som gör det möjligt att köra över 200 kilometer på en enda uppladdning.

Förlängaren begränsar enligt VDL inte passagerarkapacitet eller komfort. Samtidigt är en stor fördel att investeringar i infrastruktur kan hållas ner till ett minimum. Energin kan lagras genom olika tekniker som bränsleceller, batterier eller dieselgeneratorer.

Den Citea Electric som kommer att visas på UITP-mässan i Génève är utrustad med navmotorer på bakhjulen och har ett batteripaket för energilagring.

VDL lanserar också stadsbussen Citea som låggolvs ledbuss. Bild: VDL Bus&Coach.

I Génève kommer VDL också att introducera Citea som låggolvsledbuss, Citea SLFA.

Modellen kommer ut på marknaden i slutet av året med Euro 6-motor och i två skilda längder, 18 rspektive 18,75 meter.

Citea SLFA kan fås med tre eller fyra dörrar.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)