Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stagecoachgrundaren siktar på hela Östeuropa

Brian Souters PolskiBus expanderar nu mycket snabbt. Foto: PolskiBus.

Sir Brian Souter, som en gång grundade transportjätten Stagecoach, är nu på väg att snabbt bygga upp ett expressbussimperium i östra Europa. För två år sedan startade hans investmentbolag, Souter Investments, PolskiBus med bas i Warszawa och med 18 knallröda nya Van Hoolbussar. På tvåårsdagen av företagets start på onsdagen beställde Polski Bus 25 nya dubbeldäckare för sin trafik. Vid årsskiftet kommer företaget därmed att ha 93 bussar.

För Sir Brian är historien därmed på väg att upprepa sig. När premiärminister Margaret Thatcher avreglerade busstrafiken i Storbritannien startade Brian Souter 1980 tillsammans med sin syster Ann Gloag Stagecoach med en expressbusslinje från Dundee i Skottland till London. Ur det växte jätteföretaget Stagecoach fram.

De båda gjorde det mesta – sålde biljetter, bredde smörgåsar till passagerarna och så vidare. Det lär dock Sir Brian slippa i PolskiBus där siktet är inställt på en mycket snabb expansion.

– Vi har ambitiösa framtidsplaner och kommer att fortsätta att låta PolskiBus växa i Polen och på andra håll i östra Europa.

Idag trafikerar företaget 12 linjer med utgångspunkt i den polska huvudstaden. Under de första två åren har man haft 3,5 miljoner passagerare. Företaget framhåller gärna att man har en kundnöjdhet på över 99 procent.

Idag betjänar PolskiBus 19 polska städer och ett antal städer i Tyskland, Tjeckien och Slovakien.

Företagets facebooksida har 90 000 fans.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)