Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig prishjöjning hos Västtrafik

Västtrafik genomför en kraftig prishöjning i höst. Anledningen: Fler åker kollektivt. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafiks styrelse sa på torsdagen ja till att höja priserna i kollektivtrafiken i Västra Götaland. Prishöjningen blir i genomsnitt 5,9 procent. Västtrafik motiverar prishöjningen med att det har blivit dyrare att utföra trafiken. Orsaken till det är i sin tur att fler väljer att åka kollektivt.

Prishöjningen är planerad att gälla från den 29 september och innebär att en enkelbiljett kommer att kosta 25 kronor (24 kr idag), kontoladdning 19,40 kr (18,60 kr idag), och ett periodkort 545 kronor (505 kr idag). Samtliga exempel avser en vuxen som reser inom Göteborgs kommun.

– Västtrafiks satsningar har gjort att fler än någonsin väljer att resa med kollektivtrafiken. Det innebär att kostnaden för kollektivtrafiken ökar och en justering av priserna är nödvändig, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Att höjningen som normalt sett sker vid årsskiftet tidigareläggs beror på att Västtrafiks budgetprognos pekar mot ett minusresultat för 2013.

– Biljettintäkterna ökar men inte i samma utsträckning som förväntat och därför höjs priserna tidigare. Men man ska också komma ihåg att den goda resandeutveckling vi haft under de senaste åren inte hade varit möjlig om det inte vore prisvärt att välja kollektivtrafiken, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)